Dzisiaj trochę inaczej. Po raz pierwszy na moim blogu publikuję przepis. Aktualnie to moje ulubione śniadanie, które przygotowuję w dni kiedy mam więcej czasu, bo jest bardziej pracochłonne niż zwykła owsianka. A co piękne w tym przepisie można wykazać się kreatywnością i dodatki dopasować do swoich upodobań. Placuszki są co prawda smażone, ale w środku same zdrowe składniki i mnóstwo protein.
Składniki na placuszki (porcja dla jednej głodnej osoby):
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 mały lub 3/4 dużego dojrzałego banana
- 2 łyżki mielonego lnu
Przygotowanie
Banana rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, ja używam kokosowego, aż do momentu zarumienienia.
Na wierzch można położyć co tylko się lubi. Wszelkiego rodzaju orzechy, bakalie i owoce - zwłaszcza te sezonowe są mile widziane. Świetnie też smakuje z domowej roboty konfiturami. Opcja dla bardziej leniwych: serek homogenizowany.
Moja propozycja podania:
Składniki:
- 1/2 twarogu śmietankowego, np. "Pacynka"
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- banan
- cynamon
- płatki migdałów (około 2 łyżki)
Przygotowanie
Twaróg blendujemy lub mieszamy z miodem/syropem. Nakładamy na placki. Na wierzch kładziemy banana pokrojonego w plasterki. Wszystko posypujemy odrobiną cynamonu i migdałami.
Mniaam.. uwielbiam taką formę placuszków :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńO mój boże - cudeńko! :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńNo takie widoki to aż sprawiają, że człowiek głodny się robi :)
OdpowiedzUsuńAleż pychotki :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki bananowe!:))) Ale ja robię je z samych bananów:))))))
OdpowiedzUsuńzrobię :D
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie próbowałam, zainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuń