Przepis: Bananowe placuszki śniadaniowe.

Dzisiaj trochę inaczej. Po raz pierwszy na moim blogu publikuję przepis. Aktualnie to moje ulubione śniadanie, które przygotowuję w dni kiedy mam więcej czasu, bo jest bardziej pracochłonne niż zwykła owsianka. A co piękne w tym przepisie można wykazać się kreatywnością i dodatki dopasować do swoich upodobań. Placuszki są co prawda smażone, ale w środku same zdrowe składniki i mnóstwo protein.

Placuszki bananowo owsiane z twarożkiem i migdałami

Składniki na placuszki (porcja dla jednej głodnej osoby):


  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 mały lub 3/4 dużego dojrzałego banana
  • 2 łyżki mielonego lnu

Przygotowanie


Banana rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, ja używam kokosowego, aż do momentu zarumienienia.

Na wierzch można położyć co tylko się lubi. Wszelkiego rodzaju orzechy, bakalie i owoce - zwłaszcza te sezonowe są mile widziane. Świetnie też smakuje z domowej roboty konfiturami. Opcja dla bardziej leniwych: serek homogenizowany.

Moja propozycja podania:


Składniki:

  • 1/2 twarogu śmietankowego, np. "Pacynka"
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • banan
  • cynamon
  • płatki migdałów (około 2 łyżki)

Przygotowanie


Twaróg blendujemy lub mieszamy z miodem/syropem. Nakładamy na placki. Na wierzch kładziemy banana pokrojonego w plasterki. Wszystko posypujemy odrobiną cynamonu i migdałami.

10 komentarzy :

Dziękuję za każdy komentarz :) Odwiedzam strony osób komentujących.
Treści reklamowe zostaną usunięte.

Stworzone z ❤ Karolina W. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione.